marți, 12 mai 2015

Tort cu fructe



Baza (blatul) :
4 oua la temperatura camerei
4 linguri faina
2 linguri ulei
1//2 lingurita praf de copt
un praf de sare
4 linguri zahar

200 ml sirop compot ananas/mango

Crema :
550 ml lapte
5 galbenusuri
1 fiola esenta vanilie
150 gr. zahar brun / alb
20 gr. gelatina
200 ml smantana lichida si 50 gr.zahar pudra vanilat sau frisca indulcita

1 cutie compot ananas rondele
1 cutie mango
3 kiwi
3 banane
1 portocala
1 mar
1/2 lamaie

Dimensiuni tava D = 28 cm.
Blatul -  separam ouale , mixam galbenusurile cu 2 linguri de zahar si ulei pana isi schimba culoarea si isi tripleaza volumul. Cernem 2 linguri faina amestecata cu praful de copt peste galbenusuri (amestecam usor cu lingura)


Albusurile se mixeaza bine cu un praf de sare - dupa cateva minute se adauga zaharul ( cate o lingurita ) , amestecam 3 minute dupa fiecare lingurita.

Se incorporeaza usor galbenusurile in albus .Se cerne si restul de faina.
Tapetam tava cu hartie de copt. Se introduce aluatul in cuptorul preancalzit la 180 de grade pentru 25-30 de minute.
Blatul se lasa intreg ca baza pentru tort.
Crema se face la bain marie.
Punem apa la fiert intr-un vas. Galbenusurile se mixeaza impreuna cu zaharul intr-un vas (cateva minute ) apoi se aduga laptele incalzit (nu fierbinte)  si o fiola de vanilie si se mai mixeaza 1/2 minut. Punem vasul pe baia de aburi (sa aveti grija ca fundul vasului sa nu atinga apa) si amestecam timp de 12-14 minute.
Oprim focul si lasam se se raceasca putin.
Hidratam gelatina in 60 ml. apa rece pentru 10 minute, dupa care punem gelatina in crema , amestecam bine pane se dizolva, avem grija sa nu fie fierbinte crema .Lasam crema sa se raceasca int-un vas cu apa rece. Apoi mixam frisca ( sau smantana lichida cu zaharul vanilat) si o incorporam in crema , amestecam bine si  o punem in frigider pentru 1 ora si jumatate .

Stropim bananele si marul cu zeama de lamaie (fructele au fost curatate si taiate felii).
Tapetam la interior tava cu folie alimentara dupa care asezam fructele pe fundul tavii cat si pe lateralele acesteia.




Punem un strat de crema peste fructe , apoi un nou strat de fructe iar la sfarsit restul de crema si blatul (care a fost insiropat in prealabil ). 

Lasam tortul la frigider pentru 5 ore sau peste noapte.
Faza finala : se rastoarna tortul (upsidedown) - fructele sus.(foto 1)

Pofta buna !


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu