marți, 28 aprilie 2015

Eclere cu crema de vanilie si mascarpone


Ingrediente :
4 oua
140 gr.faina (tip pt. prajituri ) si un praf de sare
100 gr.unt
125 ml.lapte

Crema :
500 ml lapte
3 galbenusuri
5 linguri zahar
10 gr.gelatina
esenta vanilie sau o pastaie de vanilie
250 gr. mascarpone
100 gr.zahar pudra vanilat

Glazura :
160 gr. ciocolata neagra 75%
70 gr.zahar
70 ml. apa

Se pun intr-un vas ,la foc potrivit, laptele si untul - cand incep sa fiarba se adauga faina
dintr-o singura miscare, se da focul la minimum si se amesteca bine pana absoarbe tot lichidul. Amestecati 1-2 minute (maximum).


Se lasa sa se raceasca aprox. 20 minute (sau puneti vasul in apa rece daca va grabiti) , dupa care incepeti sa incorporati ouale unul cate unul .Mixati bine dupa fiecare ou ( aprox.3 min.) .La final aluatul trebuie sa curga usor de pe paleta mixerului.


Puneti hartie de copt in tava.
Preancalziti cuptorul la 200 de grade..
Puneti coca intr-un sac-a-poche sau o punga. Eclerele le puteti face cat de lungi doriti (ex. 4 cm.) .Lasati spatiu de 1 cm. intre eclere (pentru a evita lipirea atunci cand vor creste).
Le coaceti timp de 20 de min. in cuptorul preancalzit la 210 grade C, dupa care se mai lasa inca 10 min.la 180 de grade.


Nu deschideti cuptorul in timpul coacerii pentru ca nu vor mai creste.





Branza mascarpone se mixeaza cu zaharul pudra vanilat la temperatura camerei (cateva minute)
Crema se face in maximum 15 min. la bain marie.
Se bat 3 galbenusuri cu 5 linguri de zahar timp de 4 min. Incalziti putin laptele, adaugati si vanilia ( sau pastaia de vanilie) si il turnati peste galbenusiri, mixati de 2 ori si apoi puneti compozitia in oala la bain marie  - tineti in jur de 12 min. -amestecand compozitia.(atentie - la bain marie vasul sa nu fie in contact cu apa)


Puneti geletina la hidratat in 40 ml apa - lasati 5 min.
Gelatina se dizolva in crema de oua (care nu trebuie sa fie fierbinte- cam la 5 min.dupa ce ati luat-o de pe foc). Lasati sa se racesca dupa cere adaugati branza mascarpone pe care ati mixat-o in prealabil cu zaharul. Dati aprox. 1 ora la figider si apoi cand este inchegata umpleti eclerele .

Glazura :
Dizolvati zaharul in apa la foc mic, adaugati si ciocolata -bucatele, amestecati pana se topeste.
Decorati eclerele cu glazura de ciocolata (cat este calduta).

Dace preferati crema clasica de vanilie cu amidon - mixati galbenusurile cu zaharul si amidonul cateva minute iar apoi turnati laptele. Puneti vasul pe foc si amestecati continuu pana se incheaga. Dupa ce se raceste incorporati si crema mascarponne.

Pentru  a obtine niste coji perfecte pentru eclere trebuie sa folositi faina de calitate si sa respectati temperatura de coacere = 210 grade C - timp de 20 min.si 10 min.la 180 de grade.







8 comentarii: